Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Knjige, ki jih gledamo na malih zaslonih

Knjige, ki jih gledamo na malih zaslonih

Televizija in televizijske serije oziroma nadaljevanke dobivajo zadnja leto neverjetno na prepoznavnosti in tudi veliko bolj cenjene so kot nekoč. Včasih velika igralska imena niti pomisliti niso hotela o pojavljanju na tv ekranih, saj je to pomenilo padec v karieri in slabo reklamo. Na televiziji so se delali samo tretje razredni igralci. Danes pa je precej drugače. Za nastop v odmevnih nadaljevankah se odločajo veliki, slavni in odlični igralci, seveda so temu primerni tudi honorarji. Malokdo pa ve, da tudi televizija črpa iz knjig. Predstavljamo tv uspešnice brez katerih si naših večerov sploh ne moremo predstavljati.

Igra prestolov – Game of Thrones

Hit mreže HBO, kontroverzne scene, ki so zelo nazorne, fantazija in ogromen proračun, so Igro prestolov postavila v nek čisto drugi nivo televizijskih šovov. Še nobenemu ni uspelo to, kar je njim. Igralci imajo gromozanske plače, zanimanje gledalcev pa samo raste. Še takrat, ko je nekaj epizod pristalo na internetu pred uradnim začetkom predvajanja, je to samo koristilo Igri prestolov in gledalcev je bilo še več kot so pričakovali. Tudi knjige, katerih avtor je George R.R. Martin, so izjemno brane in bralci komaj čakajo nove. Pojavlja se seveda vprašanje, katero je boljše. Velika večina vztraja pri knjigah, saj so razdelane do potankosti, a šov je resnična mojstrovina in ogledati bi si ga moral vsak bralec knjige. Serijo so snemali tudi pri naših južnih sosedih v krasnem Dubrovniku in prelepem Splitu.

Ostrina – Sharp Objects

Pisateljica Gillian Flynn je leta 2012 povzročila pravo evforijo s svojo uspešnico Ni je več (ang. Gone Girl), saj je spisala srhljiv, edinstven in nepričakovan triler, ki ni nobenega bralca pustil ravnodušnega. Še več, marsikdo je bil prav razburjen, saj se je Flynnova odločila za dokaj netipičen konec. Film je ugledal tudi filmsko premiero. Letos pa je na televizijske ekrane prispela še ena adaptacija dela omenjene pisateljice. Ostrina je še bolj srhljiva pripoved, ki ima še bolj nepričakovan konec in bralca ali gledalca pusti nervozne do konca. Oskarjevka Amy Adams je odlična v vlogi depresivne in alkoholno odvisne novinarke, ki se po več letih vrne nazaj v svoj domač kraj, kjer ji je v mladosti umrla sestra in jo je manipulativna mati spravila tako daleč, da si je začela škodovati. Raziskuje umore dveh deklet, ki ju je nekdo brutalno umoril in na noge vrgel celotno zakotno mestece. Triler, kot ga že dolgo niste zasledili tako v bralnem svetu kot televizijskem.

Knjige, ki jih gledamo na malih zaslonih

13 razlogov zakaj – 13 Reasons Why

Netflixova adaptacija mladinske novele, ki bi jo moral prebrati tudi vsak odrasel človek, je tragična zgodba o srednješolki po imenu Hannah. Gre za izjemno žalostno zgodbo o samomoru omenjene deklice in je vsekakor drugačen princip pripovedovanja zgodbe, saj Hannah spremljamo, ko je že umrla. Svojo zgodbo pripoveduje skozi 13 kaset, ki jih je poslala ključnim osebam v svojem življenju, ki so ji ‘pomagale’ pri odločitvi, da končna svoje mlado življenje. Ko je serija izšla, je povzročila polemike o primernosti teme in poveličevanju samomora, a tako gledalci kot bralci so jo vzeli za svojo. Veliko jih je čutilo empatijo tako do glavne junakinje, ki je pravzaprav antijunakinja, kot tudi do nekaterih ostalih likov, ki so prejeli njene kasete. Sprožil se je tudi pogovor o nasilju v šolah in obravnavanju žrtev spolnega nasilja.

Deklina zgodba – The Handmaid’s Tale

Zgodba o totalitarni družbi v daljni prihodnosti Združenih držav Amerike, je nastala izpod peresa pisateljice Margaret Atwood. Delo je razburkalo javnosti in se zavihtelo na mesto najbolj prodajane knjige. Kmalu so po njem začeli snemati serijo, ki je prav tako postala velika uspešnica. Trenutno je v izdelavi tretja sezona. Spremlja deklo Offred v sistemu novodobne Amerike, kjer so ženske last države in stroji za rojevanje. Gre za precej težko delo, ki je poželo veliko dobrih kritik, saj na žalost scenarij ni tako nemogoč pri današnjem stanju ameriške politike.

Velike, male laži – Big Little Lies

Še ena knjižna uspešnica, ki je svoj dom našla tudi na televizijskih zaslonih in trenutno se nestrpno čaka drugo sezono. Gre za dogajanje v mestu Monterey, kjer vsi poznajo vse o vsakem. Tv priredba je izjemno zvezdniška, saj nastopajo Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern in v drugi sezoni izjemna Meryl Streep. Drama se vrti okoli družbenega življenja v mestu in umora, ki se je zgodil na gala zabavi. Samo pripovedovanje zgodbe se dogaja skozi zasliševanja prič, ki niso glavni akterji zgodbe, kar naredi vso zadevo še toliko bolj zanimivo.

Adaptacije knjižnih uspešnic v televizijske so z leti postale fantastične. Gre za izjemno dodelane scenarije, ki zajamejo knjigo do potankosti in lahko brez slabe vesti rečemo, da se z lahkoto kosajo s filmskimi priredbami. Bralci oziroma gledalci pa jih radi pogledajo, saj lahko v serijo, ki traja več delov, veliko bolj podrobno predstaviš knjigo in se držiš njene vsebine do potankosti. Če k temu dodamo še odlično igro in zveneča imena, smo resnično pri pravi poslastici.