Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Kako branje vpliva na otrokov razvoj

branje knjig

Otroci so si različni. Vsi ne bodo marali vsega in velikokrat je na starših, da jih pri kakšni stvari vzpodbudijo. Na koncu koncev starš predstavlja v otrokovem življenju tisto glavno osebo, ki ji otrok zaupa in to je potrebno izkoristiti tako, da bo za naše najmlajše najboljše. Ko se starši odločajo za dejavnosti svojih otrok, jih vedno več pozabi na branje. Veliko raje dajo otroke sedet pred televizijo ali pred računalnik, kot pa jih spodbuditi v knjige. Seveda ni nič narobe, da se mlajši že od malih nog spoznavajo s tehnologijo, a za njihove razvojne procese so lahko knjige ključnega pomena.

Začne se pri nas samih. Ali otrokom beremo ali ne. Branje pravljic je pomembno že iz razloga, ker ob njem z našim otrokom preživljamo čas. Še posebej efektivno je to pred spanjem, saj otroka pustimo pomirjenega in zadovoljnega, da lažje zaspi. Prav je tudi, da o prebranem z njim tudi predebatiramo in ga povprašamo o njegovem mnenju ter kaj se je on iz prebranega naučil. To bo vplivalo tako na njegovo dojemanje kot na njegovo razmišljanje. Hkrati pa si bo to dejavnost zapomnil kot nekaj, kar je doživel skupaj z mamo ali očetom in tudi v nadaljnjih letih bo sam prijel za knjigo, saj mu bo spodbudila spomin, ki je zanj zelo prijeten. Tako boste lastnemu otroku dali odlično popotnico za naprej, saj je branje tudi del šolanja in s knjigami se bo srečeval še veliko let.

Branje pa seveda spodbuja tudi ostale pozitivne lastnosti, ki jih otroci z njim lahko razvijejo.

V prvi vrsti gre predvsem za širjenje domišljije. Ob fantaziji, različnih ljudeh, svetovih, planetih, živalih, rastlinah, dogodkih in obdobjih se mu širi razmišljanje ter veča njegova kreativnosti. Pridobiva na idejah in jih zna tudi bolje ubesediti. Več si upa in bolj je iznajdljiv, saj se zgleduje po junakih, o katerih je bral v knjigah. Večina knjig ima za osrednjo osebo močan lik. Ne govorimo toliko o fizični moči, kot pa močnem karakterju. Junaki knjig so pogumni, svojeglavi, razmišljajo, si upajo, so včasih odrezavi in se predvsem znajdejo. Gredo tja, kamor navadni ljudje ne upajo. Pa še nekaj zelo pomembnega – junaki so srčni in pomagajo drugim. Želijo narediti pravo stvar in premagati zlo. Gre za vprašanje srčnosti, hrabrosti in tistega, kar je prav. Vse to v vašem otroku spodbudi močno naravo, saj tudi sam hoče biti podoben likom, o katerih bere. Prevzame moralne lastnosti svojega najljubšega junaka in želi biti kot on. Knjiga otrokom služi kot neke vrste moralni kompas. Lahko jih veliko nauči. Seveda pa morate izbrati prave in predvsem primerne knjige.

branje vpliva na otrokov razvoj

Branje tudi vpliva na samopodobo otroka.

Če zelo hitro sam bere, je to zanj samo pokazatelj, da je sposoben in samostojen. Vlije mu samozavest in ga spodbudi k nadaljnjemu razvoju. Posledično tudi rad to dela, saj se je branja hitro naučil in dobro mu gre. S takšnim obnašanjem in željo se loti tudi vseh ostalih delov učenja, ki pridejo kasneje. Razvijejo se tudi njegove jezikovne sposobnosti. Dokazano je, da imajo tisti otroci, ki so jim starši brali in jih spodbujali k samostojnem branju že od vsega začetka, boljši besedni zaklad in lažje tvorijo stavke. Jezik jim je veliko bolj blizu in hitreje ga vzljubijo. Opravljanje bralne značke postane hobi in ne kazen.

Skozi zgodbe pa se otroci naučijo tudi bolje spopadati s svojimi čustvi. Ker se v zgodbah junakom dogajajo tudi neprijetne stvari, naletijo na prepreke in težave, ki jih morajo samo reševati, soočajo se z negativci, ki jih je potrebno poraziti, je za otroka lažje sprejeti neuspehe tudi v svojem lastnem življenju. Veliko bolj so pripravljeni na negativne plati življenja in lažje reagirajo, ko do tega pride. Tudi bolj se znajdejo in nekako sami vedo, kako reagirati. Postavijo se v kožo svojega najljubšega junaka in se odzovejo tako kot on – hrabro ter v pripravljenosti, da situacijo rešijo. Za prihodnost in osamosvajanje otroka je to zelo pomembno.

Branje je torej za otroke resnično pozitivno. Obstaja se veliko ostalih plusov pri branju, lahko bi omenili še sprostitev, zabavo, pomirjanje, širjenje razgledanosti in odkrivanje nečesa novega. Prav je, da vaše najmlajše navdušite za knjige, saj jim bodo le-te zveste spremljevalke skozi celo življenje. Škoda bi bilo, če bi jim branje predstavljalo muko. Če jim boste pokazali dela, ki so bila vaša najljubša, ko ste bili toliko stari kot vaš otrok, bo to tudi lep trenutek bližine med vami in otroci si bodo to zapomnili za vedno. Gre za nekaj izjemno lepega, saj je vsak jezik nekaj posebnega, še posebej materni, ki je del nas do konca življenja. Pustite, da knjige poučujejo vašega malčka, hkrati pa tudi vas. So krasna popestritev in polne naukov. Nikar ne zanemarjajte moči knjig in izkoristite njihove prednosti. Ob vsej izbiri v knjižnicah in knjigarnah boste zagotovo našli tisto, ki bo prava, primerna, zanimiva, poučna in tudi zabavna.