Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Knjige, ki so postale filmske uspešnice

filmske uspešnice

Velikokrat se nam zgodi, da na televiziji gledamo film in kasneje ugotovimo, da gre pravzaprav za uspešnico posneto po bolj ali manj enako uspešni knjižni predlogi. Marsikdaj je tudi tako, da komaj ko film posnamejo, knjiga postane prepoznavna in doseže množice, ki derejo v knjigarne, da bi jo kupili. Knjiga je za filmskega ustvarjalce odlična izhodiščna točka, saj jo je potrebno samo prirediti v scenarij in vizualizirati, ne pa začeti čisto z nule. V primeru, da gre za knjižno delo, ki je med bralci že velika uspešnica, je film naslednji smiselni korak, saj je tudi avtorju v korist, da kuje železo dokler je vroče – torej drži svoje delo v ospredju dokler pač ne pride podobno uspešen naslednik. Pa poglejmo nekaj primerov, ki jih priporočamo tako v branje kot v ogled.

Harry Potter

Še danes daleč najbolj priljubljena knjižna serija o mladem čarovniku pisateljice J.K. Rowling, ki se bori proti mračnim silam, je tudi izjemna vizualna poslastica. Filmska priredba vsake knjige je prinesla milijone v blagajne Warner Bros studia, ki še danes na račun tematskih parkov in artiklov, ki so povezani z znamko Harry Potter, služi ogromne vsote denarja. Tudi knjige se še vedno neverjetno prodajajo, saj je generacija, ki je odrasla s Harry-jem, danes že dovolj stara, da je že vstopila v svet starševstva in prenesla to ljubezen dalje na novo generacijo.

uspešnice

Gospodar prstanov

Če smo omenili Harry Potter-ja, ne moremo mimo trilogije Gospodarja prstanov. Pisatelj J.R.R. Tolkien je knjige spisal že leta 1954, a v zgodovino so se vpisale šele leta kasneje, ko so po njih posneli filme. Ne samo, da so obnoreli svet in so ljudje drli v kina, ampak tudi kritiki so trilogiji vzeli za svojo in jo oklicali za mojstrovino. Zadnji del Kraljeva vrnitev je bil nominiran za 11 Oskarjev in je zmagal v čisto vseh nominiranih kategorijah. Osvojiti takšno število teh prestižnih filmskih nagrad je do takrat uspelo samo Titaniku in Ben Hur-ju. Nekaj let kasneje je režiser Peter Jackson posnel še eno Tolkienovo uspešnico z naslovom Hobit, ki je prav tako požela velik uspeh, a se pri kritikih ni tako dobro zapisala kot Gospodar prstanov.

50 odtenkov sive

Iz pravljičnih fantazijskih tematik pa v bolj odrasel svet fantazij. Erotična knjiga 50 odtenkov sive je povzročila pravo evforijo med ženskami in postala tema, o kateri so govorili čisto vsi. Logično nadaljevanja uspeha avtorice E.L. James je bila filmska adaptacija. Film je požel velik uspeh, kar se tiče obiska, pri kritikih pa je čisto pogorel.

Beležnica

Za vse ljubitelje romantike so odlična izbira dela Nicholasa Sparksa. Nič čudnega ni, da je po enem izmed njegovih najbolj prodajanih in priljubljenih del nastal film, ki je še danes med favoriti, ko pride do romantičnih komedij. Upamo trditi, da je Beležnica redka izjema, ko je film boljši kot knjiga, saj sta glavna igralca delo opravila več kot odlično.

Da Vincijeva šifra

Dan Brown je s svojo knjigo o profesorju Robertu Langdonu podrl vse rekorde prodaje in svoje bralce pustil navdušene. Šarmantni profesor, katerega profesija so simboli, je skupaj z mlado kriptografinjo Sophie raziskoval umor v najbolj znanem muzeju na svetu Louvre in se zapletel v veliko mrežo skrivnosti, katere razplet je jemal dih bralcem. Ko je sledilo snemanje filma, so bila pričakovanja zelo visoka in film je sicer postal denarno uspešen, a kritike in gledalce je pustil bolj hladne kot knjiga.

Hudičevka v Pradi

Zabavna in lahkotna knjiga pisateljice Laure Weisberger je prijetno branje za vse, ki imajo radi ljubezenske zaplete, zabavne dialoge in predvsem svet mode, ki ga v tem delu ne manjka. V knjigi spremljate Andy, ki na začetku branja nastopi novo službo pri modnem časopisu Runway. Z njo bralec ostane vso njeno pot v svetu mode, ki je predvsem prepletena z njeno šefico Mirando in ostalimi modnimi muhami. V filmu, ki je predvsem zvezdniško obarvan, v vlogi Mirande je namreč nastopila Meryl Streep, so izjemno dobro prikazali krutost in blišč modne industrije. Postal je tako finančni uspeh kot ljubljenec občinstva. Zgodba pa bi naj celo temeljila na resničnih dogodkih in resničnih osebah, a to sama avtorica nikoli ni ne potrdila in ne zavrgla. Šlo bi naj za urednico najbolj priznane modne revije na svetu Anne Wintour in okolje, ki ga jeustvarila v uredništvu ameriškega Vogue.

Jurski park

Še ena klasika filma, ki pa med gledalci ni tako poznana po svojem obstoju v knjigi. Za marsikoga je to, da je Jurski park dejansko posnet po knjigi, veliko presenečenje, saj je predvsem film velika uspešnica. Zgodba o starem milijonarju, ki je na Kostariki zgradil zabaviščni park z obujenimi dinozavri, še danes privablja staro in mlado. V kinu je namreč letos izšlo že četrto nadaljevanje prvega filma, ki je ponovno prineslo velikanski dobiček filmskih studiem.

Ni vsaka knjiga filmska uspešnica in pri marsikaterem filmu sploh ne vemo, da gre za naslednika knjige. Sicer je nenapisano pravilo, da so knjige običajno boljše kot filmske adaptacije, saj v filmu ne gre zajeti toliko podrobnosti, a priporočamo oboje, saj je vsaka izkušnja, pa naj bo to bralna ali filmska nekaj posebnega.