Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Kakšne morajo biti knjige za mlade

knjige za mlade

V svetu modernih tehnologij, pametnih telefonov in vedno novih in novih videoiger so knjige za mlade še zlasti pomemben dejavnik, kateremu je potrebno posvetiti malo več časa. V informacijski dobi so informacije nekaj, kar še zlasti mladi poiščejo na svetovnem spletu, spremljajo tudi različne video vsebine  za učenje in klasične knjige počasi izginjajo iz mladinskih sob. Za vse odgovore imajo na voljo pametni telefon in svetovni splet, zato je potrebno malo več iznajdljivosti, da se mladino pritegne v branje knjig.

Časi, ko je bilo potrebno za šolski projekt najprej v knjižnico, nato preučiti vse knjige, iskati informacije in na koncu strniti vsebino so mimo.

Knjige za mlade morajo imeti posebno sporočilo, še zlasti so priljubljene zbirke knjig, kot so Harry Potter, Lov na Pošasti in druge mednarodne uspešnice, ki so slavne in že to je dejavnik, ki privlači mlade. Lahko bi rekli, da so v trendu. Prav tako so priljubljene razne biografije uspešnih ljudi, pa prevodi mednarodnih avtorjev, kot so Dan Brown in drugi. Mlade bo tudi pri knjigah pritegnilo nekaj, s čimer se lahko poistovetijo ali pa nekaj, kar lahko občudujejo. Potrebujejo vzornike in zgodbe, ki imajo težo, ali omogočijo pobeg v domišljijski svet ali pa jim pokažejo, da niso sami s svojimi težavami. Knjige za mlade imajo lahko zelo različno sporočilnost, enako kot ostale knjige, izbor je seveda po okusu, saj ima nekdo rad žalostne zgodbe, dramo in tragedijo, medtem ko bo drugi bralec izbral popolnoma drugačno tematiko. Primerjava med poljudnoznanstvenimi ter leposlovnimi knjigami pove, da je leposlovje tisto, kar je bolj priljubljeno med mladimi bralci, razlog je verjetno tudi v tem, da so informacije dostopne na svetovnem spletu, čeprav knjiga omogoča popolnoma drugačno izkušnjo. Za vse mlade vedeže so na voljo tudi poučne knjige, branje le teh pa je odvisno predvsem od bralne kulture posameznika. Knjige za mlade, še zlasti tiste s poučnimi vsebinami si bodo izbirali bralci, katerim so že starši približali otroške knjige, ljubezen do branja ter jim predstavili učenje iz poljudnoznanstvenih knjig za otroke.

Mladi bralec se težko ustvari, če bralne navade niso pridobljene že v otroštvu. Seveda se najdejo tudi izjeme, vendar je to bolj poredko.

knjige za mlade

Tudi v šolah je predpisano branje določene literature, vendar za posameznika, ki nima bralnih navad, ni kakšnih posebnih ovir, da ne bi vsebine prebral na svetovnem spletu in se tako izognil samemu branju knjige. Branje pa je nekaj, kar bogati človeka, njegovo znanje, čustveno inteligenco in ne nazadnje tudi umske sposobnosti, zato so knjige za mlade pomemben pripomoček pri vzgoji kulture ter širine. Verjetno je najlažje začeti z neko priljubljeno literaturo, preprosto, a zanimivo zgodbo, ki bralca ne spusti. Ko postane knjiga nekaj, kar bralec ne more odložiti, ko začne uživati ob zapletih ter domišljijskem svetu, je zagotovo postal ljubitelj knjige, bralec, ki bo skozi življenje menjal tematike in snov, vendar bo knjiga ostala z njim v vseh življenjskih obdobjih. Knjiga je nekaj, kar lahko uči, ko potrebuješ znanje, nekaj, kar lahko potolaži, ko potrebuješ uteho, ko želiš potrditev, da nisi sam v neki težji preizkušnji, nekaj, kar lahko uči, pokaže zglede in poti. Priljubljene knjige pri mladih bralcih pa so predvsem tiste, ki omogočajo beg iz realnosti v domišljijski, skrivnosten svet, ki delujejo celo kot terapevtsko zdravljenje. Junaki mladinskih knjig so predvsem najstniki s podobnimi težavami, kot se sooča bralec, vendar hkrati ponujajo rešitev ali pa omogočajo beg v domišljijski svet. Ta je še zlasti priljubljen, predvsem pri otrocih, katerim so starši brali pravljice v otroštvu. Ti otroci postanejo tudi bolj vedoželjni, imajo bogatejši besedni zaklad ter so dokazano tudi inteligentnejši, zato so knjige odličen pripomoček za učenje in vzgojo otroka. Knjige za mlade bi lahko razdelili tudi v dve kategoriji glede na domače in tuje avtorje.

V preteklosti so bili veliko bolj priljubljeni domači avtorji, z novimi informacijskimi kanali pa so svetovne uspešnice hitro prodrle tudi na slovensko tržišče.

V današnjem času je novodobna promocija preko raznih družbenih omrežij in popularnih spletnih strani tisto, kar je obvezen element pri ustvarjanju širšega kroga bralcev in tudi založbe se tega dejavnika vse bolj zavedajo. Uspešnica na tujem trgu bo zagotovo postala tudi hit na domačem, saj se informacija razširi bliskovito hitro. Težava je velikokrat v samih prevodih, ker določene serije knjig počasi izhajajo v Sloveniji, medtem, ko je na britanskem trgu na voljo na primer že osmi del določene serije na slovenskem še vedno čakamo na petega. Knjige za mlade tudi ne poznajo toliko jezikovnih omejitev, saj večina obvlada tudi angleški jezik in pač nadaljujejo branje zgodb v tujem jeziku, zato lahko v nekaterih knjigarnah in knjižnicah najdete tudi najnovejše izvode najbolj priljubljenih serij knjig, ki v slovenskem jeziku še niso izšle. Tudi naročila preko spleta so hitra, enostavna in poceni, zato je svetovna literatura enostavno dostopna, s tem pa si mladi tudi obogatijo znanje tujega jezika. Torej, knjige za mlade morajo vsekakor biti » v trendu », za klasiko, ki spada k osnovnemu poznavanju literature pa še vedno poskrbi šolski sistem.