Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Kako prepoznati lastnosti dobre knjige

dobre knjige

Knjige na splošno lahko razdelimo na več kategorij in v vsaki izmed njih zagotovo najdemo zelo dobre knjige, a kako jih prepoznati? Zagotovo nam ime avtorja že da neko iztočnico o tem, kakšna je zgodba, oziroma knjiga, ki nam je vzbudila zanimanje, saj ima vsak avtor svoj stil pisanja ter priljubljen žanr, le redko se pojavi avtor, ki ima v svojem spektru knjig več stilov in tematik. Vendar kaj sploh je dobra knjiga? Je to nek literarni presežek, leposlovje ali poljudnoznanstvena tematika? Je to knjiga, ki je prodana v milijonski nakladi ali enciklopedija z največjim številom podatkov? Dobre knjige so vsekakor vse tiste, ki pritegnejo vašo pozornost, ki vas popeljejo v domišljijski svet, vas sprostijo ali pa vam podajajo nova znanja ter s tem bogatijo vaše življenje, širijo vaša obzorja in besedni zaklad.

Težko bi opredelili lastnosti, ki jih mora imeti dobra knjiga, za različne potrebe in okuse je na voljo ogromen spekter različnosti pisanja in zvrsti. Knjiga, ki je ne boste mogli odložiti, ki vas bo pritegnila in vam dala tisto, kar v določenem trenutku potrebujete je za vas zagotovo dobra knjiga. Velikokrat se romani zapostavijo kot  »šund«, ki ne koristi nikomur, vendar če je nek roman tisto, kar vas sprosti po težkem in napornem dnevu, ga zagotovo lahko uvrstite v kategorijo dobre knjige.

V današnjem času hitrega tempa življenja ter stresa na delovnem mestu in doma je zagotovo beg v nek domišljijski svet zelo dobrodošel, omogoči nam čustvovanje, ki se lahko lepo izrazi ob branju napete romantične zgodbe ob kateri se lahko jokamo ali smejimo in tako začutimo neko čustveno olajšanje in sprostitev, ki jo vsi potrebujemo.

Kaj je lahko lepšega v hladnih zimskih večerih, kot branje zgodbe o nesmrtni ljubezni ali družinski drami ob toplem dišečem čaju ob nežnem prasketanju ognja v kaminu ali pod toplo odejo v spalnici? Ja, dobre knjige so vsekakor tisto, kar nam daje neko zadovoljstvo in sprostitev.

dobre knjige

Nekateri bralci imajo rajši napete kriminalne romane, kjer se prelevijo v detektive in skupaj z glavnimi junaki potujejo skozi njihova življenja, ob tem morda spoznajo, da oni niso edini nesrečniki in na ta način iz sebe spustijo bolečino in napetost. Z junaki romanov se veselimo, z njimi jočemo, branje je neke vrste potovanje v nek drug svet, kjer nismo sami, kjer se dogajajo čudeži tudi povsem nepomembnim ljudem s kupom pomanjkljivosti. Kar naenkrat svet postane lepši in prijaznejši, saj se zavemo, da so v našem življenju mogoče spremembe na bolje, dobre knjige nam vedno nekaj »dajo«, v zameno pa ne vzamejo nič….le naš čas, ki postane izpolnjen. Osebna rast in duhovnost je druga kategorija, ki je izredno priljubljena med bralci in tudi v tej kategoriji se najde za vsakogar nekaj. Nekaterim ljudem je ravno knjiga popolnoma spremenila življenje in obstaja kar nekaj zgodb, ki jih najdemo v teh knjigah.

Glede na situacijo boste lahko vedno našli nekaj zase, različni avtorji obravnavajo različne teme, predvsem tisti malo starejši  duhovni voditelji so v glavnem povzeli ideje starih filozofov in jih priredili glede na čas, v katerem živijo, medtem ko mlajši avtorji večkrat izhajajo iz osebne izkušnje nekega lastnega težjega življenjskega obdobja. Bi lahko takšne opredelili kot dobre knjige ? Spet odvisno od bralca, če je takšna knjiga nekaj, kar mu bo v življenju dalo nov zagon po nesrečnem in neuspešnem življenju, potem zagotovo ja. Pri teh zgodbah ne gre za domišljijski svet, ampak predvsem za konkretne napotke, kako se lotiti preoblikovanja življenja, kako postati srečen, uspešen in bogat. Zgledi seveda vlečejo in, če lahko vidimo konkretno osebo, preberemo njeno težko življenjsko zgodbo prebiramo njeno uspešnico, ki jo je popeljala do neke druge dimenzije bivanja je to vsekakor odličen motivator za spremembo, ki jo želimo v svojem življenju. Dobre zgodbe in dobre knjige so vsekakor naši spremljevalci, ki nam dajejo veliko, le od posameznika je odvisno kakšne vrste literatura v njem lahko sproži premik ali pa mu le omogoči sprostitev in podaja nova znanja. Že v otroški dobi se oblikuje bralec, ki ustvari nek odnos s knjigo, ki po navadi traja celo življenje, le tematika in zvrsti se spreminjajo. Tega, kar nam daje knjiga ne moremo dobiti na svetovnem spletu, knjiga ostaja, kar je vedno bila. Naša prijateljica, ki je vedno z nami. Naša zaveznica v boju in naša učiteljica v učenju.

Dobre knjige torej lahko najdemo glede na naše lastne potrebe in želje, znanja in zanimanja.

Tudi za spoznavanje novih znanj je knjiga tista, ki nam bo dala tisto, kar iščemo, z njo se lahko učimo različnih znanj, od kuhanja, pa vse do jogijskih položajev ali uspešnega vodenja podjetja.  Ste že kdaj prišli domov utrujeni, razočarani, jezni in ponižani? Po kakšni knjigi ste oziroma bi takrat posegli ? Kaj je tisto, kar vam daje sprostitev? Tu boste našli odgovor, katere dobre knjige so tiste, ki so prave za vas. Vse ostalo je nepomembno.