Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Povej kaj bereš in povem ti kdo si

Ljudje radi beremo iz zelo različnih razlogov in pričakovanj. Prav tako, kot si izbiramo različne vrste avtomobilov, oblačil, potovanj imamo tudi zelo različne bralne navade ter izbor raznih priročnikov in literature, ki je na voljo. V naši spletni knjigarni boste naši vse od priročnikov za osebno rast, uspeh ter podjetništvo pa vse do potopisnih romanov in biografij.

Ste se kdaj vprašali kakšen tip bralca ste?

Osnovno bi lahko razdelili tipe bralcev na literarne in neliterarne. Za literarnega bralca je značilno, da jemlje branje kot posebno doživetje, je predan, se vživi v samo zgodbo, pa tudi v duh časa in obdobja zgodbe, po navadi bere dolgo, skratka doživlja literaturo na intenziven način in se k najljubšim knjigam večkrat vrne in jih znova prebere, išče sporočilnost literarnega dela. Neliterarni bralec pa bere za zabavo, ker ima čas, ker nima pametnejšega dela, sporočilnost literature nima kakšnega posebnega pomena zanj, oblika besedila mu ni pomembna in hitro pozabi, kaj je prebral, saj o tem ne razmišlja kaj dosti.

Tip bralcev lahko poimenujemo glede na njihovo vedenje :

  1. Vikend bralec – bralec, ki bere za užitek, takrat ko ima čas in nima posebnega seznama, kaj mora prebrati. To je lahkotni bralec, kateremu branje predstavlja zabavo.
  2. » Moram prebrati vse » bralec – vedno in povsod spremlja, kaj je novega, prebere vse žanre, količina prebranega je zanj pomembna, branje mu predstavlja stres, saj ni pomirjen, dokler ne prebere vsega s svojega seznama, ki pa ga vedno dopolnjuje. Vse vrste knjig » požira«.
  3. Specifični bralec- oboževalec določenih avtorjev – ta bralec bo prebral vse, kar je napisal oboževani avtor, knjige izbira glede na avtorja, ne glede na vsebino. Čeprav se po navadi avtorji držijo določenih tematik in to je tisto, kar takšnega bralca pritegne v začetni fazi. Izbor avtorjev je lahko zelo dolg.
  4. Okvirni bralec – je bralec, ki nikoli ni prepričan o tem, ali naj bere ali ne, ali ga določena tema zanima ali ne, knjige preleti, bere, vendar z minimalnim zanimanjem. Lahko pa ga uvrstimo med bralce, saj se k branju vedno znova vrača.
  5. Intelektualni bralec – lahko mu rečemo tudi bralec, ki ljubi učenje, ki rad zbira informacije in knjige so tiste, ki imajo ključ do preteklosti, prihodnosti in sedanjosti. Z branjem se izobražuje in izpopolnjuje svoje znanje.
  6. Sramežljivi bralec – je bralec, ki bere le zase, ne pogovarja se o prebranem, niti ne pove, kaj je prebral. Po navadi so to bralci, ki berejo tematiko, ki je drugačna, nevsakdanja in se nočejo izpostavljati, ker se bojijo, da jih bo kdo poistovetil z literaturo, ki jo prebirajo.
  7. Do življenjski ljubitelj knjige – to pa je bralec, ki je odraščal dobesedno z » nosom v knjigi » . Branje mu predstavlja zabavo, sprostitev, znanje….v različnih življenjskih obdobjih posega po različnih žanrih, lahko mu rečemo tudi strasten ljubitelj knjig.

Seveda ne moremo vseh bralcev kar popredalčkati , vendar se glede na njihovo doživljanje, intenzivnost, čustveno vpletenost in razlog da prepoznati več tipov bralca. Seveda pa v različnih življenjskih obdobjih beremo različne zvrsti. V dandanašnjem času, glede na vrsto literature ločimo 3 osnovna zanimiva področja za bralce :

  1. Psihološki priročniki ter priporočniki za osebno rast – po tej vrsti knjig posegajo vsi tisti, ki jih zanima duhovnost, ki želijo izstopiti iz kroga podzavestnih vzorcev in prepričanj, vsi tisti, ki verjamejo, da so sami odgovorni za svoje življenje, vendar na svoji poti potrebujejo motivacijo in napotke, kako se samo uresničiti. Lahko bi rekli, da je takšna knjiga lahko mentor posameznika, nekakšen guru, ki je vedno na voljo. Vsakdo si glede na svoj občutek izbere priročnik, ki ga pritegne in to postane njegova biblija.
  2. Podjetništvo in osebni uspeh – na voljo je kar nekaj odličnih priročnikov na tem področju, nasvetov, osebnih izkušenj ljudi, ki so uspeli in bralec lahko tu najde koristne napotke ter motivacijo za uspeh. Avtorji, ki so sami uspeli na poslovni poti, ki so začeli praktično iz nič, podajajo nasvete ter opisujejo pasti in prednosti uspeha, kar pa je vsekakor odlična priložnost za vsakogar, ki se je odločil uspeti.
  3. Romani in biografije – roman je priložnost za odmik iz resničnega sveta, za sanjarjenje, domišljijo…Tu bo našel nekaj zase vsak bralec, ki včasih potrebuje odmik od resničnega sveta, vsakdo, ki želi doživeti zgodbo na krilih domišljije, se prepustiti nekemu drugemu času in prostoru. Biografije pa so lahko tudi zdravilne, saj po navadi opisujejo neko težko življenjsko preizkušnjo, ki lahko pomaga bralcu, ki se sooča s podobnimi težavami.

Torej, kateri tip bralca ste? Izbor literature omogoča za vsakogar nekaj, oziroma vsakdo bo našel tisto, kar išče, oziroma kar potrebuje.