Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Zakaj so knjige boljše kot televizija?

knjige

Veliko mladih se danes raje odloča za gledanje televizije kot za branje knjig. Za to je kar nekaj razlogov: sodobni mediji, ki nas k temu spodbujajo, današnja vzgoja otrok, ki daje prednost moderni tehnologiji pred knjigami, dejstvo, da nekatere v otroštvu silijo v branje, kar se kasneje spremeni v odpor do knjig … Obstaja pa tudi nekaj neizpodbitnih razlogov, zakaj so knjige boljše kot televizija.

Like in okolico si lahko zamisliš po svoje

Če veliko bereš, se ti je verjetno že kdaj zgodilo, da sta se s prijateljico ali prijateljem spričkala glede tega, kako naj bi bil videti kakšen lik iz vajine najljubše knjige. To sploh ni slabo – dober pisatelj v svoje pisanje za lažjo predstavo v svoje pisanje sicer vključi tudi opise likov, pusti pa dovolj »lukenj«, ki jih lahko zapolni bralčeva domišljija. Televizija pa nam sugerira čisto vse informacije in nam s tem vzame možnost, da bi razgibali svojo domišljijo.

Po drugi strani pa je potrošnja oziroma gledanje televizije zelo pasiven proces, v katerem v prizorih, ki kar letijo mimo nas, lahko spregledamo marsikaj. Ko beremo knjigo, so naši možgani zelo aktivni in zato zaznajo veliko več detajlov. Poleg tega pa so filmi, ki jih gledamo na televiziji, ponavadi časovno omejeni na največ dve uri in v tem kratkem času ne ponujajo tako zadovoljivega razvoja zgodbe in likov kot knjiga.

Branje knjig

Knjige nimajo reklam

Kaj se običajno zgodi, ko na televiziji ali na internetu gledaš nek film ali posnetek in pride do najbolj napetega dela? Najbolj nadležna stvar, kar jih obstaja: reklame. Pri branju knjige te nikoli ne bodo zmotile reklame. Z branjem lahko prekineš takrat, ko tebi ustreza.

Knjigo lahko bereš, ko zmanjka elektrike

Vsi, ki smo vajeni življenja ob moderni tehnologiji, poznamo tiste miniaturne panične napade, ko zaradi nevihte zmanjka elektrike. Grem pa na telefonu na internet. Ne, ne morem! Če ni elektrike, ni interneta. Bom pa gledal televizijo. Tudi tega ne morem! Kaj pa zdaj!? Knjigi za razliko od računalnika in telefona nikoli ne zmanjka elektrike in izpad v času nevihte je idealen čas, da v roke primeš kak dober roman in ga prebereš ob romantični svetlobi sveče in skodelici kakava. Mrzlega. Mikrovalovka tudi ne dela. Vsega pač ne moreš imeti.

Ko bereš, so tvoji možgani izredno aktivni

Človeški možgani morajo, ko bereš, opraviti veliko več dela kot takrat, ko gledaš televizijo. Pri branju moraš biti osredotočen na besede ter slediti zgodbi in likom in to je precej bolj naporno kot pasivno strmenje v televizijo. Če bereš pred spanjem, lahko opaziš, da se včasih zelo hitro utrudiš. Seveda to ne velja v primeru, da naletiš na knjigo, ki je tako napeta, da je kar ne moreš odložiti. Posledica tega je pogosto branje pozno v noč, dokler ne zmanjka knjige.

knjige

Knjiga ne potrebuje baterij in polnjenja

Danes zelo radi beremo na naših pametnih telefonih, tabličnih računalnikih ali digitalnih bralnikih, namenjenih samo knjigah. Čeprav so bolj prenosne kot televizija in s tem gledanje filmov, imajo te naprave tudi omejeno življenjsko dobo. Ko jim zmanjka baterije, ne moremo več brati. Knjigi nikoli ne zmanjka baterije in jo lahko beremo, dokler le imamo dovolj svetlobe. Prav tako ji nikoli ne zmanjka signala, kar je sicer lahko problem, če si med dolgimi vožnjami z vlakom čas krajšamo tako, da na telefonu brskamo po spletu.

Knjiga je vedno 3D

Domišljija ima vedno več dimenzij. Če si želiš film ogledati v 3D tehniki, si moraš kupiti posebno televizijo in posebna draga očala ali pa zapustiti udobje domačega naslanjača, se odpraviti od doma in se postaviti v vrsto za nakup vstopnice za kino. Izkušnja je še slabša, če že tako nosiš očala in ti jih 3D očala pritisnejo ob obraz in po uri in pol prideš iz kinodvorane z rdečimi črtami okrog oči. Za branje knjige potrebuješ samo udoben stol ali posteljo ter domišljijo, ki je vedno v 3D.

In najpomembnejše: lahko jo vržeš, če te razjezi!

Vsi poznamo občutek, ko te nepričakovan obrat v zgodbi ali lik, ki na svet kar noče pogledati z logičnega vidika, tako razjezi, da bi v televizijski ekran najraje zabrisali nekaj trdega. To je, kakorkoli pogledaš, zelo slaba ideja, saj so televizije drage. Tudi knjige včasih vsebujejo nadležne elemente. A knjige so skorajda narejene tako, da jo lahko zabrišeš preko sobe, ko ti gre določen lik na živce. Ko se pomiriš, jo lahko enostavno pobereš, z nje obrišeš prah in bereš dalje ali pa jo pospraviš na police in v roke primeš kakšno drugo.