Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Branje pomaga k razvoju inteligence in boljšemu počutju

spletna knjigarna

Ste se kdaj vprašali, kako branje vpliva na vaše možgane? Ste vedeli, da so ljudje, ki veliko berejo inteligentnejši? Branje je izredno pomembno, še zlasti v dobi digitalnih informacij, interneta in računalniških iger, saj je s pojavom digitalne dobe ogrožena naša socialnost ter inteligenca. Hkrati pa je branje odlična sprostitev, divja pustolovščina ali pomembno izobraževanje, odvisno pač od tematike knjige, ki ste jo izbrali.

Branje ima veliko prednosti, spodaj smo našteli le nekatere izmed njih:

  1. Mentalna stimulacija možganov – znanstveno je dokazano, da branje preprečuje Alzheimerjevo bolezen in demenco. Naši možgani potrebujejo vajo, prav tako, kot vse ostale mišice v našem telesu, da ostanejo prožni in zmogljivi. »Uporaba« možganov se vsekakor priporoča za ohranjanje mentalnega zdravja, branje pa je odlična vaja, ki pa je hkrati zanimiva in privlačna. Omogoča zelo različen izbor, saj bo zagotovo vsak posameznik lahko našel temo, ki ga zanima.
  2. Zmanjševanje stresa – ne glede na to, kako stresno službo imate, kakšne težave vas pestijo v vsakdanjem življenju vas lahko dober roman ponese v čisto drugačne sfere, kar vam bo omogočilo sprostitev, ki jo vsi tako potrebujemo našem tempu življenja. Z vsako prebrano stranjo dobre zgodbe bodo vaše težave počasi odtekale in po prebrani knjigi boste lažje našli rešitev, saj vas bo sprostila in umirila.
  3. Znanje – vse, kar boste prebrali, bo vaše možgane napolnilo z novimi informacijami in več znanja, kot boste imeli, lažje boste reševali vsakdanje življenjske izzive. Znanje je tisto, kar vam ostane za vedno, tudi če izgubite vse materialne stvari v vašem življenju, vam znanje ostane in z njim si vedno pomagate pri uspehu in novi življenjski poti. Prav tako vam znanje omogoča veliko več možnosti, tudi če ste zdaj v situaciji, ki ni ravno prijetna, imate službo, ki vas ne izpolnjuje, se z branjem lahko dokopljete do novih znanj, ki vam omogočijo nove možnosti.
  4. Večji besedni zaklad – več kot berete, bolj razširjeno besedišče imate. V vsakdanjem besedišču začnete uporabljati več novih besed, če berete strokovno literaturo, ki je vezana na vaš poklic se vaše besedišče razširi na strokovne izraze in teme, ki vam lahko pomagajo pri vaši poti, vsekakor pa postanete bolj komunikativni in samozavestni v vsaki situaciji. Branje knjig je ključnega pomena tudi učenju tujih jezikov.
  5. Izboljšanje spomina – ko berete knjigo, si morate zapomniti veliko detajlov, od krajev, obdobij, karakternih značilnosti, dogodkov, ki se prepletajo v vsaki zgodbi. Neverjetno je, kako vsak nov spomin, ki ga ustvarite, krepi obstoječe, s tem pa se odlično izboljšuje vaš spomin. Branje je najboljši trening vaših možganov in spomina!
  6. Močnejše analitične sposobnosti razmišljanja – ste kdaj prebrali neverjeten skrivnostni roman in ste sami rešili skrivnost pred zaključkom knjige? Če je tako, ste  kritično in analitično razmišljali in  delovali tako, da ste upoštevali  vse navedene podatke in jih logično razvrstili. Sposobnost analize dogodkov in morda tudi sporočila posamezne knjige oziroma zgodbe pride do izraza tudi pri pogovoru z osebo, ki je prav tako prebrala enako knjigo kot vi in tema za pogovor bo zagotovo stekla!
  7. Izboljšanje fokusa in koncentracije – vaša pozornost je usmerjena na veliko različnih zadev – v samo petih minutah povprečna oseba v današnjem času usmeri pozornost na elektronsko pošto, spremlja družabne medije,  odgovori na vprašanja sodelavcev,  spremlja svoj pametni telefon…skratka pozornost je razpršena na ogromno strani, kar pa povečuje prisotnost stresnega hormona v telesu.  Poskušajte uvesti jutranji ritual v vaše življenje – vsaj 15 do 20 minut branja zjutraj, kar vas bo umirilo in opazili boste lahko, da ste veliko bolj skoncentrirani on prihodu v pisarno. Berete lahko ob jutranji kavi, na poti v službo (če se vozite z javnim prevozom). Vsakodnevni ritual bo izboljšal vašo koncentracijo in s tem zmanjšal stres.
  8. Boljše sposobnosti pisanja – prav tako, kot glasbeniki spremljajo glasbo ali na slikarje vplivajo pretekli umetniki in umetnost, tudi na pisanje vpliva branje. Vpliv tujih avtorjev bo vplival na vaš stil, vaš besedni zaklad bo bogatejši in če imate veselje do pisanja, vam vsekakor priporočamo veliko branja.
  9. Sprostitev – branje na primer duhovnih besedil ali priročnikov za samopomoč vam lahko prinese notranji mir, vam pomaga pri reševanju vaših težav, vas umiri ter vam ponudi konkretne rešitve in načine, kako doseči stanje umirjenosti ter sprostitve.
  10. Brezplačna zabava – za branje ne potrebujete denarja, obiščete lahko lokalno knjižnico, kjer boste našli vse žanre ali pa si prenesite e-knjigo. Vsakdo izmed bralcev, pa ima tudi lastno zbirko knjig, ki jih preberemo večkrat v različnih življenjskih obdobjih, skratka lastno malo » knjižnico«, ki nahrani našo dušo in danes so knjige cenovno tako dostopne, da si lahko vsakdo privošči tudi kakšen nakup sem in tja.

Lahko bi za konec celo napisali, da vse poti vodijo k branju in pravzaprav se s tem globoko strinjamo, saj lahko med raznovrstnim izborom najdete vsako temo, ki vas zanima. Pa še inteligentnejši boste postali….je lahko kaj še boljšega?