Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Kje se skrivajo dobre knjige za branje?

Rimski filozof Seneka je nekoč rekel, da »ni pomembno imeti veliko knjig, temveč je pomembno imeti dobre knjige.« To so knjige, ki si jih zapomnimo, knjige, ki s svojo zgodbo na nas naredijo vtis, nam dajo misliti in nam pomagajo izvedeti nekaj novega o sebi in o svetu. Lahko nas preprosto samo razvedrijo, preženejo slabo voljo ali nam pomagajo prebroditi proste urice časa. Pri tem ima vsak posameznik svoja merila, kaj je za njega dobra knjiga in prav noben se pri tem ne moti. Dobre knjige za branje so vsepovsod, če le vemo, kje jih iskati. In katera so tista bolj ali manj običajna mesta, kjer se skrivajo?.

  • Knjižnice

Najverjetneje je ta prostor prvi, ki bi vam padel na pamet ob vprašanju, kje najti dobre knjige za branje. Vsi ljubitelji knjig vejo, da je to poseben prostor, kjer ima čas popolnoma svoje zakonitosti. Ob brskanju po naslednji knjigi, ki vam bo naslednjih nekaj ur, dni ali tednov delala družbo, lahko minejo minute ali ure, pa se vam bo v knjižnici zazdelo, kot da je minil le trenutek. Knjižnice imajo posebno moč, da vas posrkajo vase, saj se vam že ob prebiranju brezštevilnih naslovov in ogledovanju platnic odpirajo novi domišljijski svetovi. Dobre knjige za branje se tam pravzaprav ne skrivajo, ampak se vam kar ponujajo, tudi če v tistem trenutku še ne veste, kaj bi sploh radi brali. In ravno v tem je čar knjižnic – pomagajo vam odkriti dobre knjige za branje, za katere sploh niste vedeli, da obstajajo, in bodite prepričani, da ob naslednjem obisku knjižnice ne bo nič drugače. 

  • Knjigarne in antikvariati

Dobre knjige za branje so lahko popolnoma nove, pred nedavnim prispele iz tiskarne, pripravljene za to, da jih bralec prvič odpre in se potopi vanje. V knjigarnah najdete najnovejše knjige, ponovne ponatise ali dopolnjene izdaje prejšnjih verzij ter z njihovim nakupom obdarujete sebe ali druge. Dobre knjige za branje pa so lahko tudi stare – pomečkane, s porumenelimi platnicami, madeži, morda celo posvetili ali opombami. To so knjige z zgodovino, saj so bile nekoč last nekoga drugega, pa so nato iz različnih razlogov našle svoje mesto v antikvariatu. Tam čakajo, da najdejo svoje mesto na novi knjižni polici in svojo zgodbo predstavijo naslednjemu bralcu. Dobre knjige za branje so nadčasovne, saj ni pomembna njihova zunanjost ali ohranjenost, temveč je vsebina tista, ki zagotovo prepriča.

  • Javna mesta za zbiranje knjig vseh vrst

V zadnjih letih se po vzoru iz ZDA tudi v Sloveniji pojavljajo pobude za zbiranje knjig na določenih javnih mestih. Tam lahko vsak posameznik pusti določeno knjigo, ki jo je že prebral ali pa mora na svoji knjižni polici narediti prostor kakšni drugi, ter jo prepusti naslednjemu mimoidočemu, ki ga knjiga pritegne in jo lahko brezplačno odnese domov. Gre za nekakšno izmenjavo knjig po načelu »eno vzameš, drugo prineseš« kot pobuda za to, da dobre knjige za branje ne pristanejo v smeteh, v uničenju ali prepuščene pozabi na zaprašenem podstrešju. Naslednji bralec lahko v njih prepozna pravo bogastvo ali pa z delitvijo knjige drugim pomaga odkriti domišljijske svetove, praktične napotke, znanstvene ugotovitve in vse, kar je skrito v posamezni knjigi.

Dobre knjige za branje se torej zagotovo nikjer ne skrivajo, samo vedeti morate, kje jih iskati. Tudi iskanje dobre knjige je lahko prava pustolovščina, nepozabna avantura pa se začne, ko končno napoči tisti čas, da jo odprete in preberete prvi stavek. S tem knjigi dovolite, da vas navduši, prevzame, morda tudi razočara, vsekakor pa obogati vašo domišljijo in vam odpre nov pogled na svet.