Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Knjižne napovedi za leto 2019

Knjižne napovedi

Nove knjige so nekaj, kar razveseli vsakega knjigoljubca. Nič ni boljšega od branja sproščujočih in zanimivih zgodb ter obiskovanja novih literarnih svetov. Vsako leto pisatelji izdajo številne nove knjige, ki jih že nestrpno pričakujemo. Od romanov do kriminalk, knjižni molji se jih zmeraj izredno razveselimo. Zato si poglejmo, kakšne so knjižne napovedi za prihajajoče leto 2019.

  1. Niviaq Korneliussen: Last night in Nuuk (Prejšnjo noč v Nuuku)

»Last night in Nuuk« je težko pričakovana knjiga pisateljice Niviaq Korneliussen, ki opisuje življenja petih mlajših Greenlandcev. Korneliussenova je zmagovalka številnih pisateljskih natečajev v Greenlandiji, med njimi tudi natečaja za kratke zgodbe, ko je bila stara le 22 let.

Z zgodbo »Last night in Nuuk« je kreirala svoj žanr, ki je mešanica številnih drugih. Zgodba odprto in vabljivo opisuje in povezuje pet mlajših oseb, ki živijo v glavnem mestu Nuuk. V zgodbi spoznamo Fio, ki se je »odpovedala« moškim in se odločila, da bo pozornost namenila svoji ženski simpatiji, ki pa je žal nedosegljiva. Spoznamo tudi Arnaqo, ki ima težave s spopadanjem s svojo preteklostjo, v tem času pa se udeležuje številnih dokaj uničujočih zabav, ki slabšajo njene odnose z bližnjimi. Inuk je Fijin brat, ki je prisiljen pobegniti iz Greenlandije zaradi političnega škandala. Ivik in Sara se srečujeta s številnimi spremembami v njunem odnosu.

Opisi v knjigi so zelo slikoviti in vabljivi, Korneliussenova lepo opiše proces iskanja samega sebe in osebne rasti. Knjiga je kot nalašč za mlade odrasle, ki iščejo nove knjige, z zgodbami s katerimi se lahko poistovetijo.  

  1. Yiyun Li: Where Reasons End (Kjer se razlogi končajo)

Yiyun Li je znana avtorica, ki jo do sedaj najbolje poznamo po noveli »The Vagrants«, ki govori o ovirah, težavah, žalovanju in materinstvu. Njene noveli imajo pridih tragedije, žalosti in občutka izgube. Knjiga bo izdana 07.02.2019, že zdaj je pridobila številne pohvale večjih ameriških časnikov. Časnik Sunday Times jo je celo primerjal s Tolstoyem in Chekhovom.

Zgodba govori o ženski pisateljici, katere najstniški sin si je odvzel življenje. S pisanjem skuša premagati žalovanje in ga izliti na papir v obliki imaginarnega pogovora z otrokom, ki ga je izgubila. Sin je predstavljen kot nasmejan, oster, pameten a vendar prepričan o svoji želji glede smrti. Pogovor je zanimiv a vendar z grenkim priokusom. Predstavljeno je celotno starševstvo, vse od bolečine in veselja, humorja in žalosti ter do tega, kako se spopasti z izgubo otroka.

Nove knjige

  1. Valeria Luiselli: Lost Children Archive (Arhiv izgubljenih otrok)

 Valeria Luiselli je avtorica, ki je imela zanimivo življenje. Rojena v Mehiki, je odraščala v Južni Koreji, Južni Afriki in Indiji. Morda je ravno to vplivalo na njeno kreativnost in uspeh, saj je za svoja dela že prejela številne nagrade. Svojim oboževalcem tudi obljublja številne zanimive nove knjige in zgodbe.

»Lost Children Archive« je izredno emocionalna, zanimiva in domosečma novel o družinskem popotovanju čez celotne Združene države Amerike. Oče in mati se odločita, da bosta svojega sina in hčer peljala vse od New Yorka do Arizona, njihova destinacija pa je Apacheria. V avtu se igrajo številne igre, veliko prepevajo. Novice na radiju razpravljajo o migracijski krizi ter o tisočih otrocih, ki želijo prečkati Ameriško mejo, vendar jim je to preprečeno, ali pa se že zgubijo na poti do le te. Počasi napetost narašča tudi med člani družine. Zgodba tako obravnava številne aktualne problematike in prav zato jo lahko uvrstimo med težko pričakovane knjižne napovedi za leto 2019.