Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Kako otroke usmeriti v uspešno življenje

otroci

Življenje v današnjem času je postalo polno stresa, lovljenja rezultatov na različnih področjih, zunanjost je postala pomembnejša od našega notranjega sveta. Za uspešnost pa je potrebno predvsem notranje zadovoljstvo, le iz tega je možno zgraditi tudi uspeh, ki osreči in izpolni življenje.

Naši otroci so obremenjeni s šolskim sistemom, ki je naravnan na vzgajanje poslušne in vodljive družbe, ki ne postavlja vprašanj, ki sledi navodilom in izpolnjuje ukaze.

Vse prevečkrat lahko vidimo strte najstnike, ki so izgubili stik sami s sabo, z družino in družbo, ki se ne znajdejo v okolju v katerem živijo, se počutijo zavrnjene in žal tudi večkrat zapadejo v svet raznih odvisnosti. Že v zelo zgodnjih letih se začne tekmovanje ter ocenjevanje  in ocene postanejo tisto, kar izkazuje vrednost otroka. Otroci, ki imajo učne težave avtomatično postanejo žrtve sovrstnikov, velikokrat nimajo prave podpore in pomoči niti v družini, saj jih tudi starši obsojajo, če niso uspešni. Pa je res šolska ocena tisto, kar izkazuje uspešnost? Spet na drugi strani imamo otroke, ki so zelo uspešni v šoli, vendar so prav tako osamljeni in nesrečni, ker imajo občutek, da nihče ne vidi njih, da so priljubljeni le, če so dobri. V bistvu gre za pomanjkanje ljubezni, oziroma dokazovanje z rezultati.

Otrok je lahko izreden matematik, se hitro uči ter ima odlične uspehe pri naravoslovnih predmetih, medtem, ko pri ročnih spretnostih zaostaja za vrstniki in šolski sistem bo izpostavil otrokove pomanjkljivosti in ne vrline. S tem tudi otrok postane pozoren na tisto, kar mu ne gre in kmalu je predmetov, pri katerih ni uspešen vse več. Izgubi samozavest, pridobi občutek, da ni dovolj dober in uspeh počasi začne izostajati. Uspeh? Je to šolska ocena? Kaj potrebujemo za uspešno življenje? Dobre rezultate? Vsekakor ja, kajti s slabim učnim uspehom je možnosti za izbiro poklica zelo malo, kar pa vodi v neuspešno ter neizpolnjeno življenje. Starši so tisti, ki lahko otroka usmerjajo med različnimi preizkušnjami, ga naučijo, kaj je tisto, kar vodi k uspešnemu in srečnemu življenju. Predvsem je potrebo otroka podpreti, ga pohvaliti v stvareh, ki mu ležijo ter mu pomagati pri tistih, kjer ima težave. Ga naučiti sprejemati poraze kot del učenja in ne kot neuspeh. Mu povedati, da razlikuje uspešne ljudi od neuspešnih njihova vztrajnost in osredotočenost doseči cilj, da so uspešni ljudje tudi doživljali poraze, vendar so verjeli vase in se držali svoje poti resno in odgovorno in zato tudi na koncu uspeli. Uspeh je tisto, kar prinese notranje zadovoljstvo in človek, ki dela v življenju tisto, kar ima rad, ki verjame vase, je vztrajen in odgovoren tudi uspe.

Otroke je potrebno naučiti, da poraz ni nekaj slabega, sramotnega, da je del poti k uspehu.

Vprašajte otroka, kaj je tisto, kar ga veseli, opazujte ga pri igri, spoznajte kdo je, kakšna osebnost se skriva v njem, kakšne prednosti in vrline ima in ga usmerjajte. Bodite njegova opora, ne zid, na katerega bo naletel, ko bo hotel uveljaviti svojo voljo. Pustite mu krila, pazite le, da se ne približa nevarnosti, ponudite mu svojo ramo, ko bo potreboval tolažbo.

firma kids

Samozavest je tisto, kar je bistvenega pomena pri uspehu. Če bo otrok verjel vase, v svojo moč, bo tudi uspel. Naučil se bo sprejemati tudi poraze, naučite ga, kdaj se je potrebno boriti in kdaj je bolje prepustiti stvari svojemu toku. Pogovarjajte se z njim, spoznajte ga, postanite njegov zaupnik, ne avtoriteta, ki se je boji. S svojim zgledom boste otroku največja avtoriteta. V današnjem času pa mora vsakdo vsaj malo obvladati tudi svet podjetništva, zato je priporočljivo, da otroka vpeljete tudi v poslovni svet in ga naučite, kako le ta deluje. Konec koncev, tudi če bo slikar ali pisatelj, bo veliko uspešnejši, če se bo znal tudi prodati, če bo poznal osnove podjetništva. Idealni učni pripomoček je igra Firma Kids, ki ga je zasnoval eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov mag. Aleš Lisac. Igra otroke uči, kako se stvari odvijajo v svetu podjetništva, od kje prihaja denar, mlajše, pa tudi starejše otroke nauči pravil, ki so nujni v poslovnem svetu, z učenjem otroci pridobivajo prve izkušnje, ki jim lahko zelo koristijo pri njihovi karierni poti in v življenju nasploh. Le odnos do dogodka v življenju je tisto, kar loči zmagovalca od poraženca. Poraženec se bo morda zjokal, se smilil samemu sebi, videl sebe kot žrtev, ves svet bo proti njemu, skratka žrtev sveta in situacije, nemočen in nič kriv.

Zmagovalec pa bo negativen dogodek videl kot priložnost za novo izkušnjo, za rast in napredovanje, iz negativnosti bo preklopil na pozitivnost ter vzdignjene glave iskal novo priložnost.

Hvaležen bo za lekcijo, saj bo v sebi videl zmagovalca in to bo tudi postal. Zagotovo. Torej, vse je precej preprosto, dajte svojim otrokom svoj čas, sprejmite jih, povzdigujte njihove kvalitete ter jim pomagajte izboljšati pomanjkljivosti. Povejte jim, da jih imate radi, da morajo najprej ljubiti sebe ter poslušati svoje srce, s tem pa jih boste avtomatično postavili na pot uspeha. In kupite jim igro Firma Kids, saj se boste ob njej zelo zabavali. Preverjeno.