Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Harry Potter – zakaj so knjige znane pisateljice J. K. Rowling tako priljubljene

Harry Potter

Pravljični junak Harry Potter je poznan tako starim, kot mladim, navdušuje velike in male otroke, skoraj bi ga lahko označili za kultno osebnost, pa čeprav je domišljijska. Pisateljica J. K. Rowling je idejo o zgodbi dobila med vožnjo z vlakom leta 1990, potrebovala pa je še pet let, da je prvo knjigo dejansko napisala. Številne založbe so knjigo zavrnile in šele po dveh letih je knjiga tudi izšla. Gre za fantazijsko zgodbo v osmih knjigah. Po knjigah so posneti tudi filmi, kar je zgodbo še bolj približalo širšemu krogu ljudi. Pisateljica J. K. Rowling je ena od najbogatejših ljudi na svetu, saj je prodanih več kot 800 milijonov knjig, vzporedno s knjigami pa tudi filmi, gledališke predstave, videoigre in ostali  izdelki, ki so nastali iz zgodbe o simpatičnem čarovniku Harryju.

Poleg edinstvene zgodbe in zanimivih karakterjev v zgodbi je zagotovo k uspehu pripomogla jasnost in razumljivost zgodbe, tako, da lahko tudi mladi bralci spremljajo pripoved ter ostanejo pozorni skozi celotno zgodbo, medtem, ko v nekaterih zgodbah že po parih prebranih straneh izgubijo fokus in zanimanje.

Lahkotnost pisanja ter simpatični opisi oseb zagotovo pritegnejo bralčevo pozornost in jo s skrivnostnimi zapleti tudi zlahka obdržijo. V začetku zgodbe spoznamo simpatičnega enajstletnega fanta Harryja Potterja, ki živi pri stricu in teti, kjer ga zasmehuje zlobni debeli bratranec Dudley, spati pa mora pod stopnicami. A njegovo žalostno življenje se kmalu spremeni, saj prejme pismo, da je čarovnik in kmalu lahko spremljamo njegovo zgodbo na Bradavičarki, akademiji za čarovnike, kjer pa je deležen bolj pozitivnih dogodivščin, seveda pa so prisotne tudi temne sile in zgodba nam odkrije svet čarovništva, pošasti in zmajev. Opis simpatičnih karakterjev je hudomušen, preprosto se je vživeti v posamezne pomanjkljivosti in sanjati o čarovniških pripetljajih.

Seveda je v zgodbi Harry večkrat v smrtni nevarnosti, vendar ima tudi simpatične zaščitnike, ki skrbijo za to, da se vedno izvleče iz nevarnosti. Zgodba je polna urokov, pasti in pisateljica nas spretno vodi med posameznimi dogodki, napetost seveda narašča, vendar je zgodba sledljiva, opisi oseb ter njihovih pomanjkljivosti pa so tisto, s čimer se lahko identificirajo današnji otroci in mladostniki. Zgodba se dogaja tako na Bradavičarki, kot tudi na mučnih počitnicah pri teti in stricu ter na ulicah Londona, Harry pa odrašča pred očmi bralca in se spopada z vedno novimi in novimi težavami. Najtemnejša sila ter največja grožnja pa je Mrlakenstein, zlobni temni čarovnik, ki predstavlja strah in trepet vseh dobrih čarovnikov, ki ščitijo pozitivno in svetlo stran sveta.

Harry Potter

Kar knjige o Harryju Potterju dela posebne je tudi to, da zlahka najdemo parodijo na sodoben način življenja in svet v katerem živimo, skozi celotno zgodbo pa ni niti ene dolgočasne strani, še več, zgodba se stopnjuje, opisi in dogodki so tako neverjetni, da domišljija bralca dobi neverjetne razsežnosti. Skratka, ni počitka do zadnje strani, knjige ne boste mogli odložiti, sploh pa ne pozabiti. Harry odrašča skozi knjige, v prvi knjigi je otrok, nekje na sredini prebranih pa boste opazili, da je že postal najstnik, ki poleg skrivnostnih urokov in čarovništva spoznava tudi neverjetno moč prijateljstva in predanosti.

Knjiga pritegne mlade bralce tudi s tem, da jim pokaže, da tudi v čarovniškem svetu obstajajo enake stvari, kot v navadnem nemogočem življenju, enake negotovosti, moč prijateljstva, boj med svetlobo in temo ter moč ljubezni in prijateljstva, ki je pot k rešitvi.

Zgodba nam razkrije, da so družina ljudje, ki niso nujno krvno povezani, da je ljubezen in čisto srce tisto, kar zmaga. Harry Potter je osamljen fant brez prave družine, ki pa skozi zgodbo pridobi prijatelje, ki postanejo veliko več kot to. To pa je tematika, ki je vedno aktualna, ki pritegne bralca, da se lahko poistoveti z odnosi in življenjem mladega čarovnika. Seveda pa je tudi fantazijski svet opisan naravnost fantastično, kar omogoči pobeg v nek drugačen, mističen svet, kjer je vse mogoče. Še tako velike težave je mogoče premagati z vztrajnostjo, poštenostjo ter čistim in odprtim srcem. Harry Potter nas uči, da je mogoče doseči vse, da je življenje izziv in priložnost kljub morebitnim slabim okoliščinam. Vse se lahko spremeni, vsak posameznik lahko postane junak v svojem življenju.

Sporočilo, ki ga daje zgodba o prestrašenem in osamljenem fantu, ki mu življenje nameni veliko nalogo je preprosto: verjeti je potrebno vase, v ljubezen in moč, sprejeti v življenju tisto, kar ni moč spremeniti ter verjeti v svetlo prihodnost. Na poti se pojavljajo tako temne, kot tudi svetle sile, vendar je svetloba tista, ki vedno premaga temo. Sporočilo pa je zavito v tako magičen in neverjeten skrivnostni svet, ki pa nekako spominja na resnično življenje, da skozi zgodbo bralec začuti druge svetove in dimenzije in vedno znova spoznava, kaj je tisto, kar premaga tako magične pošasti, kot tudi tiste, skrite nekje v globini duše, strahove in dvome, s katerimi se spopada tako mladi kot malo starejši bralec. Harry Potter je pravi čarovnik, ki vpliva na kulturo branja po vsem svetu, fenomen, ki s svojo magičnostjo osvoji. Vsakogar.