Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Najbolj brane knjige – predlogi za poletno čtivo

Poletje se vztrajno bliža in s tem tudi letni dopust, ki ga gotovo že težko pričakujete. Načinov preživljanja dopusta je več – a glede na to, da trenutno berete tole besedilo, lahko sklepamo, da želite vsaj delček vašega poletnega oddiha preživeti s kakšno dobro knjigo v roki.

Na dopustu nam običajno najbolj ustreza tako imenovano lahko čtivo, ki od bralca ne zahteva poglobljenih razmislekov. Večina dopustnikov, ki s seboj nesejo knjige, se namreč želi za nekaj dni čisto izklopiti in enostavno uživati v branju. Tradicionalno tako bralci (oziroma bralke) za na ležalnik ob plaži najpogosteje posegajo po ljubezenskih romanih in kriminalkah. S čimer seveda ni čisto nič narobe, nista pa tadva žanra pri srcu čisto vsem. Tudi če vas zanima kakšen čisto drug žanr, obstaja več mest, kjer lahko najdete veliko število odličnih predlogov za poletno branje.

najbolj brane knjige

En način iskanja čtiva za dopustniško uživanje je, da si ogledate seznam knjig, ki so izšle nedolgo časa nazaj. Pri knjigah je namreč zelo podobno kot pri filmih – nekateri bralci radi v roke vzamejo kakšnega brezčasnega klasika (oziroma jim ti celo bolj ustrezajo kot modernejša dela) oz. najbolj brane knjige, spet drugi pa se knjig, ki so izšle pred določenim letom, niti ne pritaknejo. Če ste ljubitelj oziroma ljubiteljica moderne literature in želite posegati le po novejših delih, potem preiščite spletne strani vam znanih domačih založb – tam boste namreč najlažje našli podatke o pred kratkim izdanih knjigah, ki jih je že mogoče kupiti pri nas. Preletite naslove, preglejte naslovnice in preberite opise ter si izpišite naslove in avtorje tistih del, ki so vas še posebej pritegnila. Ko imate pripravljen seznam, ga odnesite v knjižnico, v katero ste včlanjeni, ali v najbližjo knjigarno. Če nimate časa, da bi se usedli v avto in se odpeljali do knjigarne, lahko nakup seveda opravite tudi preko spleta.

Preiščite najbolj brane knjige. Če veliko date na mnenje drugih bralcev, potem vam predlagamo, da si ogledate, katere so najbolj brane knjige poljubnega časovnega obdobja. To lahko seveda storite na spletu ali pa se pozanimate kar v knjižnici. Knjižničar oziroma knjižničarka vam bo gotovo lahko vsaj približno namignila, katere so bile najbolj brane knjige recimo v zadnjega pol leta ali v zadnjem letu. Po informacije se lahko odpravite tudi v bližnji knjigarni, kjer jih lahko vprašate, katerih naslovov so v zadnjem času prodali največ – tam vam bodo verjetno lahko ponudili še bolj natančne podatke o trenutnih preferencah bralcev.

A pozor – čeprav neko delo spada med najbolj brane knjige, to še ne pomeni, da bo ustrezalo vašim željam. Okusi se namreč od bralca do bralca zelo razlikujejo, lahko pa se zgodi, da najbolj brane knjige (torej največkrat kupljene oziroma največkrat izposojene knjige) svoje mesto na tem seznamu ne najdejo zaradi svoje kakovosti, temveč zaradi uspešne oglaševalske kampanje založbe, ki je določeno knjigo izdala. Samo zato, ker je veliko ljudi kupilo neko pred kratkim izdano knjigo, to še ne pomeni, da je ta knjiga tudi resnično dobra.

najbolj brane knjige

Za nasvet se lahko ponovno obrnete na svojega najljubšega knjižničarja oziroma knjižničarko. Vsak dober knjižničar namreč dobro pozna ponudbo knjižnice, v kateri dela, in gotovo bo znal oziroma znala obiskovalcem priskočiti na pomoč s kakšnim dobrim predlogom. Če mu oziroma ji boste zaupali, v kakšnem žanru knjig ponavadi najbolj uživate, vam bo gotovo znala oziroma znal ponuditi dovolj predlogov, da vam na dopustu ne bo zmanjkalo dobrega čtiva.

Tudi splet seveda ponuja ogromno predlogov glede knjig za sproščujoče poletno branje. Če vam je všeč točno določen žanr ali podžanr knjig, lahko v spletni brskalnik enostavno vpišete »books like«, oziroma po slovensko »knjige kot« in naslov vaše najljubše knjige in našli boste na kupe člankov, ki ljubiteljem določenega dela ponujajo podobne knjige. Primer: če ste na primer ljubitelj knjige DaVincijeva šifra, lahko v brskalnik vpišete »books like The DaVinci code« (iskanje v angleščini bo prineslo več rezultatov). Podobno lahko iščete tudi glede na avtorja, s tem d a v brskalnik vpišete »authors like« oziroma »avtorji kot« in ime priljubljenega pisca. Obstaja pa tudi kar nekaj spletnih strani, kjer so dejansko zbrani različni naslovi različnih avtorjev, zraven pa so dodane tudi ocene bralcev in obrazložitve, zakaj so knjigi namenili določeno oceno. Nekatere od teh strani so v slovenskem, druge pa v angleškem jeziku, je pa res, da so slednje običajno bolj obsežne.

Kot vidite, obstaja veliko virov, kjer lahko poiščete predloge za svoje poletno branje. Preiščete lahko sezname, kjer so navedene najbolj brane knjige ali pa se za nasvet obrnete na svojo lokalno knjižnico ali na splet. Ne glede na to, kateri izmed žanrov je vaš najljubši, boste gotovo lahko našli dovolj predlogov, da vam ob poležavanju na plaži ali na terasi apartmaja ne bo dolgčas.