Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Kaj vam lahko razkrije test čustvene inteligentnosti?

Teorija sedmerih inteligenc, ki jih moramo ljudje razvijati za uspeh v življenju tako na zasebnem, akademskem in tudi poslovnem področju, je že kar nekaj časa uveljavljena. V zadnjem času pa se daje poseben poudarek na čustveno inteligenco, saj naj bi bila le-ta po mnenju mnogih strokovnjakov še edina inteligenca, ki je umetna inteligenca ne more nadomestiti. Zato je adut, ki ga mnogi uspešni delodajalci iščejo pri kandidatih za zaposlitev, ravno dobra razvita čustvena inteligentnost. Test čustvene inteligentnosti trenutno velja za zanesljivo merilo. Preberite si, kaj vse lahko o vas razkrije čustvena inteligenca test.

Kaj vse zajema čustvena inteligenca?

Čustvena inteligenca zajema notranje dogajanje in misli posameznika. To pomeni, da odraža njegovo samozavest, stopnjo notranje motivacije, zadovoljstvo s samim seboj in lastnimi uspehi ter na drugi strani pravilno soočanje s težavi in reagiranje na različne probleme, dobre komunikacijske sposobnosti in posledično medosebne odnose tako v zasebnem kot tudi poslovnem življenju ter zmožnost empatije, priznavanje čustev in pravilno odzivanje na čustvene reakcije tistih, ki ga obkrožajo. Enostavno povedano torej čustvena inteligenca zajema vse, kar nas naredi ljudi in loči od robotov in umetne inteligence. Razvijamo jo že od rojstva dalje, običajno nenadzorovano z vzori iz okolja, s pomočjo katerih se učimo razmerja med obvladovanjem in zavedanjem čustev in razuma. Ker pa nenadzorovani vplivi iz okolja težko popolnoma izoblikujejo posameznika z visoko čustveno inteligentnostjo, se jo lahko do neke mere tudi priučimo, oziroma izboljšamo. Prva stopnja na tej poti je čustvena inteligenca test.

Ali so vsi testi čustvene inteligentnosti zanesljivi?

EQ je splošna oznaka, ki nam razkrije, kolikšna je vaša čustvena inteligentnost. Test čustvene inteligentnosti pa je merilni instrument, s katerim lahko natančno izmerite, v kolikšni meri je vaša čustvena inteligenca že razvita in na katerih področjih bi jo lahko izboljšali.

Ker je dandanes veliko govora o čustveni inteligentnosti, je logična posledica zagotovo ta, da ko v Google iskalnik vtipkate ključno besedo čustvena inteligenca test, se vam pojavi cel kup zadetkov strani, preko katerih lahko test opravite. Toda naj vas opozorimo, da vse strani za opravljanje testa niso zanesljive. Ker je stopnja čustvene inteligence že v splošnem težko merljiva spremenljivka, saj so marsikatere meritve podvržene subjektivnim sodbam posameznikov, je, če se odločite za čustvena inteligenca test, zelo pomembno, da ga opravite pod nadzorom strokovnjaka. Le tako boste prišli do zanesljivih in primerljivih podatkov, s katerimi si boste res lahko pomagali na poti do izboljšanja. V vseh ostalih primerih, ki se vam pojavijo pod iskanjem čustvena inteligenca test, in ki spominjajo bolj na igranje zabavne igrice, pri kateri ugibate svoje lastnosti, avtor testa pa ni podpisan, bodo rezultati ostali le zanimivost, s katero s boste lahko hvalili (ali pa tudi ne) pred svojimi prijatelji, z njimi pa si ne boste morali kaj dosti pomagati.

Torej, zanesljiv test čustvene inteligentnosti mora nujno vsebovati avtorja testa, poleg katerega so navedene tudi reference (razvidni podatki, da je res strokovnjak na tem področju), poleg tega pa ponujajo možnost osebnega svetovanja.

Kaj narediti z rezultati testa čustvene inteligentnosti?

Če ste se odločili na kakovosten način preveriti, kolikšna je vaša čustvena inteligenca, test lahko razkrije veliko koristnih informacij, vendar je dobro, da jih za vas interpretira strokovnjak, da sami ne bi prišli do napačnih zaključkov. Strokovnjak, oz. psiholog vam bo znal na pravi način razložiti, katera so vaša močna področja, katera pa bi morali še izboljšati, hkrati pa vam bo znal pokazati tudi pravilne pristope, kako se težave lotiti, da bo izboljšana vaša čustvena inteligenca. Test čustvene inteligentnosti je zelo koristen merilni pripomoček, ki pripomore k vaši osebni rasti, toda le, če je izveden kakovostno in s strani zato usposobljene osebe.