Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Družabne igre – zabava za otroke in odrasle  

družabne igre

Družabne igre so se skozi zgodovino igrale v različnih kulturah in družbah – to dokazujejo številne arheološke najdbe, najdišča in dokumenti, kjer se pojavljajo dokazi o njihovem obstoju. Celo stari egipčani niso bili imuni na čare dobre družabne igre. V Egiptu so namreč našli zapise o najstarejši družabni igri – senetu.

Kljub temu, da so kot oblika zabave stare že več tisočletij, družabne igre niso izgubile svoje sposobnosti, da za isto mizo združijo in zabavajo stare in mlade. Čeprav na trg prihajajo vedno nove in nove, popularnost klasičnih družabnih iger še dolgo ne bo zamrla – zelo malo je verjetno, da bi se to sploh kdaj zgodilo.

V besedilu, ki je pred vami, bi vam radi predstavili družabne igre, ki so nam najbolj pri srcu.

družabne igre

Človek ne jezi se – to igro lahko naenkrat igrajo največ štirje igralci. Vsak dobi štiri figure, cilj te družabne igre pa je z vsemi štirimi enkrat obkrožiti igralno polje in jih nato pripeljati v hišo oziroma na cilj. Včasih se zgodi, da kdo od nasprotnikov igralcu »zbije« figuro, ki se mora vrniti na začetek, ali pa mora zaradi meta kocke še enkrat obkrožiti polje, kar poveča verjetnost, da ga bodo drugi prehiteli in prej dosegli svoj cilj. Igra se imenuje »človek, ne jezi se«, ker je eno od pravil to, da se igralci ne smejo jeziti, ko morajo narediti še en krog ali pa jim kdo zbije figuro. Človek ne jezi se spada med zelo enostavne družabne igre in je zaradi tega primeren za zelo različne starostne skupine – od najstarejših do najmlajših. A naj vas njegova preprostost in primernost za otroke ne zavede – v igranju bodo uživali tako otroci kot odrasli.

Firma Kids. Za razliko od drugih družabnih iger je Firma Kids na trgu relativno kratek čas, a je že izkazala svojo popularnost. Razvila sta jo brata Aleš in Blaž Lisac, in sicer z namenom otrokom preko družabne igr prikazati svet podjetništva in jih s tem naučiti stvari, ki jih v šoli ne učijo. Firma Kids ni bila zasnovana zgolj kot družabna igra, temveč tudi kot učni pripomoček. Otroci (in odrasli) se ob igranju igre naučijo osnov podjetništva, kako voditi podjetje, da to uspešno posluje in ne propade, kako urejati posle in podobno. Najdete jo lahko tudi pri nas: https://www.spletnaknjigarna.si/trgovina/firma-kids/.

Potapljanje ladjic – primer družabne igre, ki simbolizira vojno. Vsak igralec dobi po dve igralni plošči – običajno pospravljeni v škatli, ki se odpre. Vsaka plošča je posuta z enakomerno razporejenimi luknjicami. Vsak igralec dobi zraven tudi pet različno dolgih figur ladjic ter bele in rdeče zatiče. Ladjice vsak igralec razporedi po spodnji plošči tako, da ga nasprotnik ne vidi. Igralca igrata izmenjaje. Polja so označena s črkami in številkami in igralec, ki je na potezi, naznani, na katero nasprotnikovo polje želi vreči bombo. Če je zadel, z rdečim zatičem označi polje na zgornji plošči (kjer nima ladjic). Nasprotnik mora zatič vstaviti v primerno luknji na ladjici. Če je zgrešil, polje označi z belim zatičem, ravno tako nasprotnik. Igra se konča, ko je eden od igralcev nasprotniku potopil vse ladje. Verzijo te družabne igre je mogoče igrati tudi z listom karo papirja in svinčnikom.

Kače in lestve – primer starodavne družabne igre, ki se je v nekoliko spremenjeni obliki ohranila in se igra še danes. Igralci se z metom kocke pomikajo po igralnem polju. Izid igre je odvisen predvsem od sreče – če igralec pristane na polju na dnu lestve, lahko spleza po lestvi navzgor in s tem pošteno prehiti druge igralce. Če pristane na repu kače, se po njen spusti nazaj proti začetku. Klasična verzija te družabne igre vsebuje številne moralne nauke za otroke. Na dnu lestve je ponavadi prikazano neko moralno sprejemljivo dejanje, na vrhu lestve pa nagrada zanj. Pri kačah je ravno obratno, na repu je prikazano moralno nesprejemljivo dejanje, pri glavi pa kazen zanj.

družabne igre

Šah – čeprav najbolj zagrizeni ljubitelji trdijo, da je šah pravzaprav šport, v resnici seveda spada med družabne igre. Težavnostna stopnja šaha je visoka in ne osvoji je kar vsakdo. Šahovnica je sestavljena izmed 64 belih in črnih polj, ki se med seboj izmenjujejo. Dva igralca na začetku svoje figure razporedita na za to določena mesta na šahovnici. Za vsako figuro posebej je določeno, za koliko polj in v katero smer se lahko premika. S svojimi figurami lahko v primernih situacijah »podiramo« nasprotnikove – to pomeni, da jih umaknemo s šahovnice. Cilj partije šaha je, da s svojimi figurami nasprotnikovega kralja spravimo v napaden položaj, iz katerega se ne more premakniti. Takrat ponavadi zmagovalec vzklikne »Šah mat!« Ta fraza izhaja iz perzijskega reka »shah mat«, ki pomeni: »Kralj je nemočen.« V arabščini podobna fraza pomeni: »Kralj je mrtev.«

Kot vidite, so družabne igre na trgu danes prisotne v velikem številu – vse našteto je le košček pestre ponudbe, iz katere si lahko izberete igro oziroma igre, ki jih boste z družino ali prijatelji radi igrali. Ne glede na to, ali so vam bolj všeč igre za odrasle, ali radi posežete tudi po tistih, ki so v bistvu namenjene mlajši populaciji, so družabne igre odličen način preživljanja prostega časa, ko potrebujemo odklop od digitalne tehnologije in družbo ljudi, ki jih imamo najraje.