Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Preprosti triki za hitro branje

Človeški možgani so sposobni veliko več, kot si predstavljamo in hitro branje je zagotovo ena od sposobnosti, ki jo lahko razvije prav vsak bralec, tudi tisti, ki se mu zdi, da bere izredno počasi. Hitro branje namreč ni le hitro, ampak nam omogoča tudi, da iz prebranega lažje izluščimo najpomembnejše informacije, smo pri branju bolj osredotočeni na vsebino in si jo tudi lažje ter za dlje časa zapomnimo. Vas zanima, kako lahko to veščino usvojite kar sami?

Hitro branje kot rešilna bilka pred težkim izpitom

Povprečen človek pri običajnem ritmu branja v minuti prebere med 250 in 300 besed, a strokovnjaki verjamejo, da so možgani sposobni v eni sami minuti prebrati kar 2000 besed in celo več! Hitro branje se vam bo kaj kmalu izkazalo za izredno učinkovito tehniko, sploh, če boste morali v kratkem času predelati ogromno strokovnega gradiva bodisi v službi bodisi na fakulteti ali v šoli, nekoliko manj je uporabno le pri leposlovju.

V čem je trik?

Hitro branje je veščina, ki jo ob razumevanju nekaterih dejstev in treningu lahko usvoji prav vsak (največkrat na tečajih oziroma delavnicah), mi pa vam nudimo konkretne nasvete, kako lahko svojo bralno sposobnost povečate za nekajkrat že danes.

  • Odpravite izgovarjanje prebranih besed v mislih

Že od malih nog so nas učili, da je treba brati počasi in razločno, besedo za besedo. Pogosto smo morali brati naglas, s poudarki in premori. Tudi, kadar beremo v tišini, prebrane besede v mislih izgovarjamo, s tem pa branje upočasnjujemo. In ravno to – subvokalizacija – je naša največja težava. Hitro branje pa je branje, pri katerem se od besede do besede sprehajamo tako hitro, da besed niti nimamo časa izgovarjati! Preprosto preberemo jih, vmes se ne ustavljamo, ne ponavljamo in ne razmišljamo sproti o tem, kaj prebrano pomeni. Oči in možgani bodo naredili vse.

  • Vklopite vizualen način branja

Pred branjem preglejte strukturo besedila, na primer, kako je členjeno, ali vsebuje mednaslove, kakšne odebeljene besede, kako dolgi so odstavki in podobno. Pri branju namreč pogosto zanemarjamo vizualni spomin, ki nam pomaga do hitrejšega pomnjenja.

  • Vnaprej razmišljajte o tem, kaj boste prebrali

Dobro morate vedeti, zakaj se lotevate branja neke knjige oziroma literature (bi se radi nečesa naučili, berete za dušo …), razmislite o tem, kaj v tej literaturi piše, kaj pričakujete od branja. Hitro branje ni branje povsem na slepo.

  • Najosnovnejša vaja za hitro branje je branje s prstom

Verjeli ali ne, če smo se v osnovni šoli trudili, da bi čim prej odpravili branje s pomočjo prsta, vam bo prst pri hitrem branju lahko zelo v pomoč. Preprosto se po besedilu peljemo s prstom (in z očmi) in se nekoliko ustavljamo zgolj pri ključnih besedah, torej tistih, ki se nam zdijo pomembne. Pri tem, kot boste videli, beremo več besed hkrati in ne vsake posebej, kot smo bili vajeni. Pri hitrem branju vam niti ni treba prebrati celotnih vrstic, ampak le njihov srednji del – sposobni smo prebrati tudi besede, ki jih ne ‘vidimo’ oziroma nanje nismo skoncentrirani. Še več; naslednjo vrstico lahko skušate prebrati od desne proti levi. Možgani si lahko besedilo zapomnijo tudi tako. Na začetku bo težko, morda sprva ne bo tistega pravega razumevanja, a z vajo boste naravnost presenečeni nad samim seboj.

Če bi torej radi skrajšali čas prebiranja besedil oziroma v kratkem času osvojili večjo količino podatkov, brali bolj učinkovito ter osredotočeno in si prebrano dlje časa zapomnili, hkrati pa tudi pravilno razumeli, je hitro branje zagotovo dobra ideja. Začnete lahko takoj, pri tem pa upoštevajte naše nasvete. In ne pozabite, da vaja dela mojstra.