Naročilo lahko oddate tudi preko telefona na 070 666 777.

Blog

Izgorelost “ozdravite” z dobro knjigo

izgorelost

V današnji družbi je vse več tekmovalnosti in ta lahko s seboj prinese tudi izgorelost. Nenehna zaposlenost, lovljenje rokov ter obdelovanje preveč informacij in zadolžitev naenkrat so danes postale pomembne delovne vrline, po katerih se ocenjuje »pridnost« človeka. A tak sistem ne zdrži prav dolgo. Gotovo ste že slišali rek, da iz suhe cunje težko še kaj iztisnemo. Enako velja tudi za ljudi. Človek, ki je izgorel in pod konstantnim stresom, je težko produktiven. A na srečo si pri izgorelosti lahko pomagamo sami – med drugim tudi tako, da v roke primemo dobro knjigo.

Kaj natanko je izgorelost? Če želite zagotovo vedeti, ali ste izgoreli ali ne, morate seveda vedeti, kaj to sploh pomeni. Strokovnjaki z dolgotrajnimi izkušnjami na področju stresa in izgorelosti pravijo, da je izgorelost odziv na dolgotrajen stres, ki se kaže v izčrpanosti, neučinkovitosti in cinizmu. Prepoznamo pa jo tudi po nekaterih drugih znakih:

Težave z zdravjem. Posledica izgorelosti je uničeno psihično in fizično zdravje. Depresija, bolečine v križu, prekomerna telesna teža – vse to so lahko znaki, da ste pod prevelikim stresom. A na srečo lahko s tehnikami, ki jih bomo opisali malo kasneje, »ozdravite« izgorelost.

izgorelost

Oteženo dojemanje. Kognitivne nepravilnosti, kot so nenadni čustveni izbruhi, trapaste napake, ki jih običajno ne počnemo oziroma naj jih ne bi počeli, pozabljivost – pokazatelji, da nekaj ni v redu, ki potrebujejo vašo pozornost takoj, ko jih opazite.

Nespečnost in nemirnost zaradi dela. Če doma pogosto razmišljate o delu in ponoči ne morete spati, saj vas grabi panika glede vseh obveznosti, ki jih imate, ste verjetno izgoreli in potrebujete pomoč.

Nezadovoljstvo. Vse tiste stvari, ki ste jih včasih radi opravljali, izzivi, ki ste se jih nekdaj z veseljem lotevali, vas kar naenkrat ne zanimajo več. Razmislite, ali ni to morda posledica tega, da ste si zadali več, kot zmorete. Če si boste naložili manj stvari, boste te opravljali z večjim užitkom in predvsem bolj kakovostno.

Pomanjkanje skrbi zase. Izgorelost lahko močno udari po vaši želji, da bi poskrbeli zase. Ponavadi se začne s splošno urejenostjo, nadaljuje pa z nezdravimi odločitvami glede prehrane in drugih pomembnih dejavnosti. Končna posledica pa je lahko že prej omenjeno slabo zdravje.

Nen(av)adna negativnost. Tudi, če ste sicer zelo pozitivno naravnana oseba, se vas lahko ob izgorelosti poloti intenzivna negativnost – kar naenkrat postanete nesposobni v stvareh in ljudeh videti kaj drugega kot negativne lastnosti, do sebe in do drugih ste kritični. Vse to zelo verjetno kaže na izgorelost.

Pomanjkanje motivacije. Mnogi verjetno še predobro poznate to pot. Novo službo ali opravilo začnete polni motivacije, ste zagnani, lotite se vsake naloge, drugi občudujejo kup obveznosti, ki ste si jih zadali. Sčasoma pa ta kup postane prevelik, odnosi s sodelavci niso več tako dobri, kot so bili, postanete manj učinkoviti, kar opazi tudi šef in vam nameni nekaj krepkih in kar naenkrat vas že samo ob misli na službo zagrabi panika. Tudi to je lahko znak izgorelosti.

izgorelost

Proti izgorelosti pomagajo tudi knjige

Izgorelost lahko začnete »zdraviti« že danes, a rezultatov ne pričakujte v kratkem. Proces okrevanja po izgorelosti je dolgotrajen in zanj potrebujete čas. Če boste želeli ta proces pospešiti in ga opraviti na silo, boste samo še dodali k stresu, ki ga že tako občutite, kar pa je povsem nasprotno od tega, kar želite doseči.

Če začutite, da ste izgoreli, je prvi korak na poti do okrevanja to, da pritisnete na zavoro in se ustavite. Globoko vdihnite in izdihnite in za trenutek odmislite obveznosti. Posvetite se tistemu, kar je najpomembnejše – sebi. Ugotovite, zakaj je sploh prišlo do izgorelosti. Nato ponovno premislite o svojih ciljih. Ste si morda zadali preveč naenkrat? Poskusite zmanjšati količino svojih obveznosti. Začnite telovaditi. Že nekaj minut na dan bo za začetek čisto dovolj, da vam požene svežo kri po žilah.

Odpočijte si. Pojdite na dopust. Počnite tisto, kar vas sprošča. Pletite. Privoščite si kopel. Pojdite v hribe. Igrajte tenis. V roke vzemite kakšno dobro knjigo, ki jo imate na seznamu že dalj časa.

Raziskave so namreč pokazale, da branje knjig za samopomoč, še posebej tistih, katerih tema je izgorelost, dejansko pomaga v boju proti izgorelosti. Tudi, če vam je bolj pri srcu leposlovje, vam bo branje pomagalo premagati stres, ki ga dnevno občutite. Če se vam nabere preveč obveznosti, ki negativno vplivajo na vas, je namreč pomembno, da začnete redno in zavestno izvajati rituale sproščanja. V dnevni ali tedenski načrt si zapišite čas, ki ga boste na primer namenili branju in se tega tudi striktno držite. Čas za sproščanje je namreč (še posebej, če opazite, da ste izgoreli!) enako pomemben kot tisti, ki ga namenite opravljalju službenih obveznosti ali skrbi za dom in družino. Poskrbite za mir in tišino. Če vam to ustreza, si prižgite nežno glasbo. Zatemnite prostor, a le toliko, da pri branju ne boste naprezali oči. Nalijte si kozarec vina ali si pripravite skodelico kakava. Pokrijte se z najbolj udobno odejo in uživajte v  vaši uri (ali dveh) zase.

Nikar pa ne imejte slabe vesti, če kdaj sebe postavite na prvo mesto, saj se boste tako lahko drugim kasneje posvetili bolj kakovostno.